
   
       

 
 

       

     

 
                

  
 

        
       

 
          

     
 

    
              
                

               
              

 
              

               
        

 
               

  
                     
              

 
          

      
            
                 

              
                  

     
     
             
                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U.S. COAST GUARD 
OFFICE OF AUXILIARY AND RECREATIONAL BOATING SAFETY 

Fire Extinguisher Requirements for the Recreational Boater 

Frequently Asked Questions – FAQs 

Q1. Where can I find the recently published final rule on regulations for fire protection for 
recreational vessels? 
A. https://www.federalregister.gov/documents/2021/10/22/2021-22578/fire-protection-for-
recreational-vessels#sectno-reference-175.320 . These regulations will be incorporated into 
33 CFR 175, Chapter 1, Sub-Chapter S. 

Q2. What is the effective date of this new regulation? 
A. April 20, 2022. 

Q3. What is new? 
A. If your disposable (non-rechargeable) fire extinguisher has a date of manufacture stamped on 
the bottle (example: “05” means 2005), and it is older than 12 years, the extinguisher is 
considered expired and must be removed from service. Look for wording on the bottle stating 
“This product must be removed from service within 12 years after date of manufacturing”. 

Q4. How can I tell if a fire extinguisher is approved for my boat? 
A. The label on the bottle will state “Marine Type – USCG Approved”. Underwriters Labs 
approves fire extinguishers on behalf of the USCG. 

Q5. Are there any changes for when fire extinguishers are required or the number of 
extinguishers required? 
A. No. If your boat was required to carry a fire extinguisher, it is still required to do so under 
this new regulation. There is also no change to the quantity of extinguishers required. 

Q6. Which recreational boats are required to carry fire extinguishers? 
A. All recreational boats with: 

1. Permanently installed fuel tank(s), or 
2. Spaces that are capable of trapping fumes, such as a 

a. Closed compartment under thwarts and seats wherein portable fuel tanks may be stored. 
b. Double bottom not sealed to the hull or that is not completely filled with flotation 

material. 
c. Closed living space. 
d. Closed stowage compartment in which combustible or flammable materials is stowed. 
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U.S. COAST GUARD 
OFFICE OF AUXILIARY AND RECREATIONAL BOATING SAFETY 

Table 2 to § 175.320( a )( 2 ) 

Location identified in 
Figure 1 to 
§ 175.320(a)(2) 

Condition requiring fire extinguishers 

1 Closed compartments under thwarts and seats wherein portable fuel tanks may be stored. 

2 Double bottoms not sealed to the hull or which are not completely filled with flotation 
material. 

3 Closed living spaces. 

4 Closed stowage compartments in which combustible or flammable materials are stowed 

5 Permanently installed fuel tanks. 

Q7. Are there any motorized recreational boats exempt from having to carry a fire 
extinguisher? 
A. Yes. If your boat is less than 26’ feet in length, uses an outboard engine, fuel is in a portable 
fuel tank, and there are no areas within the boat where fuel vapors can be trapped, the boat is not 
required to have a fire extinguisher. 

Q8. How many USCG approved fire extinguishers do I need to have readily accessible 
onboard my boat? 
A. You are required to carry a quantity of 5-B or 20-B UL-rated USCG approved extinguishers 
as required in the chart shown here for recreational boats 65 feet in length and less. For 
recreational vessels greater than 65 feet, see FAQ #15. If your vessel is older than model year 
2017, you may carry a B-I or B-II rated fire extinguisher instead, but you must replace them with 
a 5-B or 20-B when they are no longer good and serviceable. 

All recreational vessels of model year 2018 and newer must carry 5-B or 20-B rated fire 
extinguishers that are date stamped. Vessels older than model year 2018 may carry either 5-B or 
20-B rated fire extinguishers that are less the 12 years old or B-I or B-II rated fire extinguishers 
that are in good and serviceable condition. 

Boat model year of 2018 and newer. 
NOTE - may carry only 5-B or 20-B rated fire extinguishers with date stamp 

Length (feet) 
Minimum number of 5-B rated portable fire extinguishers required 1 

If no fixed fire extinguishing system 
in machinery space 

If fixed fire extinguishing system in machinery 
space 

Under 16 1 0 

16 but less than 26 1 0 

26 but less than 40 2 1 

40 up to 65 3 2 
1 One 20-B, rated portable fire extinguisher may be substituted for two 5-B portable fire extinguishers 
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U.S. COAST GUARD 
OFFICE OF AUXILIARY AND RECREATIONAL BOATING SAFETY 

Boat model year between 1953 and 2017 
NOTE - may carry either 5-B, 20-B rated extinguishers with date stamp or B-I, B-II rated fire extinguishers 

Length (feet) 
Minimum number of B-I/5-B, or B-II/20-B rated portable fire extinguishers required 1 

If no fixed fire extinguishing system 
in machinery space 

If fixed fire extinguishing system in machinery 
space 

Under 16 1 0 

16 but less than 26 1 0 

26 but less than 40 2 1 

40 up to 65 3 2 
1 One 20-B/B-II, rated portable fire extinguisher may be substituted for two 5-B/B-I portable fire extinguishers 

Q9. How must my fire extinguishers be maintained? 
A. Fire extinguishers must: 

1. Be on board and readily accessible; 
2. Be of an approved type; 
3. Not be expired or appear to have been previously used; and 
4. Be maintained in good and serviceable working condition, meaning: 

(i) If the extinguisher has a pressure gauge reading or indicator it must be in the 
operable range or position; 

(ii) The lock pin is firmly in place; 
(iii) The discharge nozzle is clean and free of obstruction; and 
(iv) The extinguisher does not show visible signs of significant corrosion or damage. 

Q10. The gauge on my unused fire extinguisher is in the red. What should I do? 
A. If a fire extinguisher pressure gauge shows that the charge is in the red zone, a disposable fire 
extinguisher must be discarded and replaced. A rechargeable extinguisher must be serviced and 
tagged. 

Q11. What is the difference between a rechargeable and non-rechargeable portable fire 
extinguisher? 
A. A non-rechargeable fire extinguisher, also referred to as a disposable fire extinguisher, is 
intended for one-time use only. A rechargeable fire extinguisher is recharged once used. A 
rechargeable portable fire extinguisher requires regular maintenance and servicing; a disposable 
does not. A disposable must be removed from service after 12 years from date of manufacturing 
stamped on the bottle. 

Q12. How do I tell if I need to replace my disposable (non-rechargeable) fire extinguisher if 
it is too old? 
A. Disposable (non-rechargeable) dry chemical fire extinguishers, must be removed 12 years 
after their date of manufacture. These extinguishers generally have their year of manufacturing 
stamped on the bottom or have its year marked next to its UL label. 

Q13: Where do I find the date of manufacturing on a rechargeable fire extinguisher? 
A: The date of manufacturing on a rechargeable fire extinguisher is printed on the label of the 
bottle. The first National Fire Protection Association (NFPA) certified inspection is due one year 
from the date of manufacturing and the bottle tag must indicate this inspection. A rechargeable 

3 



 
 

                 
    

 
                  

                  
     

                 
              

 
            

                  
                 

     
 

 
 

        
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U.S.  COAST  GUARD  
OFFICE  OF  AUXILIARY  AND  RECREATIONAL  BOATING  SAFETY  

does not need to be removed from service after 12 years, but it instead must be maintained 
annually by a technician. 

Q14. I bought a fire extinguisher and in the box is a plastic mounting bracket. The label on 
the fire extinguisher bottle says it is only valid only with bracket. Do I need to mount the 
fire extinguisher using this bracket? 
A. It is highly recommended to mount the fire extinguisher, but it is not a Coast Guard 
requirement to mount the fire extinguisher. All portable extinguishers must be readily accessible. 

Q15. What if my recreational vessel is over 65 feet in length? 
A. A recreational vessel more than 65 feet in length must carry at least the minimum number of 
portable fire extinguishers specified for its tonnage as set forth in table 4 to § 175.320(b)(1). 
Click here for more details: https://www.federalregister.gov/documents/2021/10/22/2021-
22578/fire-protection-for-recreational-vessels#sectno-reference-175.320 

For more information, send an email to: RBSInfo@uscg.mil 

01/10//2022 
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